Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Fotografie actief: Olie in water

25/02/2020 @ 20:00 - 22:00

Op dinsdagavond 25 februari staat ‘olie in water’ op de agenda. Voor degene die deze avond niet ‘in de olie’ zijn vanwege de carnaval betekent dit dat we deze avond aan de slag gaan ;-).

 

 

  1. Benodigdheden

– Een pluisvrije glazen bak: aquariumbak, ovenschaal o.i.d. Het handigst is helder glas zonder logo in de bodem of genoeg vrije ruimte naast het logo.

– Iets waardoor je de schaal boven de grond kunt plaatsen, bv. Bakstenen, toiletrollen, boeken… (iets van ongeveer 20 cm hoogte is voldoende).

– Maatbeker om de glazen bak te vullen met schoon water

– Olie (olijfolie, zonnebloemolie)

– Afwasmiddel

– Een (pol)lepel om te roeren 
– Lampje om het gedeelte onder de bak te verlichten. Een zaklamp of de zaklamp van je mobiel voldoet. Zorg ervoor dat je deze ergens tegenaan kunt zetten zodat je het licht kunt richten.

– Gekleurd papier, vouwblaadjes, cadeaupapier o.i.d. als ondergrond. Op bovenstaande voorbeeldfoto’s zie je het effect van één kleur (1e foto), drie effen kleuren half over elkaar gelegd (2e foto) en bont gekleurd papier (3e foto).

– Evt. een statief waarmee je de camera recht boven de bak kunt opstellen. Uit de hand fotograferen vonden wij praktischer omdat je dan boven de bak kunt bewegen op zoek naar de mooiste oliedruppels.
– Camera en bij voorkeur een macrolens, of een andere lens die dichtbij kan scherpstellen.

– Thea neemt rietjes mee.

  1. Set-up

Bij het fotograferen van water en olie is het belangrijk op welke manier je je opstelling maakt. Het gemakkelijkste is om te werken met een glazen bak (bijvoorbeeld een aquarium) die je laat steunen op iets. De bedoeling is dat je dan onder die bak een fel gekleurde ondergrond kunt maken. Dit kun je doen van bijvoorbeeld cadeaupapier, gewoon papier, flessendoppen of bijvoorbeeld een fel stuk stof. Ook hierin kun je creatief zijn: in de herfst kun je bijvoorbeeld fel gekleurde bladeren gebruiken. Richt daarna de lamp op je ondergrond, zodat de kleuren goed fel zichtbaar worden. Je kunt ook levensmiddelenkleurstof gebruiken om bepaalde delen te kleuren van de bubbels. Hiervoor is een pipetje handig. Dit zijn allemaal extra elementen die je kunt gebruiken om je foto’s nog unieker te maken. Wat de hoeveelheid water betreft is het fijn wanneer er wat afstand is tussen de gekleurde ondergrond en de bubbels.

 

  1. Bubbels maken

Als je een laagje water en wat druppels olie in de schaal hebt gedaan, kun je met een lepel roeren om bubbels te maken. Je zult merken dat de bubbels eerst snel bewegen, maar steeds trager gaan. Dan kun je gaan fotograferen! Als je kleinere bubbels wilt kun je deze krijgen door bijvoorbeeld met een rietje bubbels uit elkaar te ‘prikken’ of door te blazen. Als je een drupje afwasmiddel toevoegt, worden de bubbels wat minder ”plat”.

 

  1. Objectief

Het is gemakkelijk, als je de druppels groot in beeld wilt brengen, dat je dichtbij scherp kunt stellen. Hier is een macrolens erg geschikt voor! Als je geen lens hebt die dichtbij kan scherpstellen, kun je ook een andere lens gebruiken en daarna croppen om de bubbels toch groot in beeld te krijgen.

 

  1. Instellingen

Je wilt genoeg scherpte voor de druppels, maar niet zo veel dat je de achtergrond niet meer wazig hebt. Of dit moet juist je bedoeling zijn, omdat je er een mooi printje onder hebt liggen. Als je de foto niet té scherp wilt hebben, kun je het beste niet met een te klein diafragma werken (hoog f-getal), dus niet F 22. De truc is om de balans te zoeken waardoor je druppels wel scherp zijn, maar je achtergrond vaag genoeg. De bubbels zullen soms in beweging zijn, dus je sluitertijd mag niet te traag zijn. Je ISO kun je het beste laag houden, om kans op ruis te verminderen. Verlicht het papier onder de bak met een zaklamp/mobiel. Vanaf een statief werken is een mogelijkheid, maar dan ben je wel wat beperkter in het snel maken van composities. Houd er rekening mee dat de bubbels soms in beweging zijn!

 

 

 

De opstelling ziet er ongeveer zo uit:

 

 

Thea en ik zullen onze opstelling voor 20 uur opbouwen zodat je ter plekke kunt zien wat de bedoeling is en alles op tijd hebt klaar staan. Je start met een laagje water en wat druppels olie. Door er daarna een druppel afwasmiddel aan toe te voegen worden de oliedruppels iets boller wat een mooier effect geeft.  Roer rustig en pas op voor teveel afwasmiddel omdat dit gaat schuimen.

Gegevens

Datum:
25/02/2020
Tijd:
20:00 - 22:00

Organisatoren

Sacha
Thea Teijgelaar

Locatie

Noorderlicht
Roerdompstraat 76
Wijchen, 6601 DL Nederland
+ Google Maps